Édes fonott kalács recept

Az édes fonott kalács egy hagyományos és ízletes sütemény, melyet gyakran fogyasztanak ünnepek alkalmával vagy csak egy kellemes délutáni teához. E recept segítségével megtanulhatjuk, hogyan készítsük el ezt a csodás és finom kalácsot otthon, lépésről lépésre.

Hozzávalók:

Az édes fonott kalács elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

Mennyiség Hozzávaló
4-5 bögre Liszt
1 csomag Élesztő
1 bögre Langyos tej
1/2 bögre Cukor
1/2 bögre Vaj vagy olaj
1 tk
1 Tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

1. Először is, keverjük össze az élesztőt a langyos tejben, majd hagyjuk állni néhány percig, amíg habos lesz.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az élesztős tej keveréket és a vajat vagy olajat. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz.

3. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, majd hagyjuk pihenni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta megkétszerezi a méretét.

4. Miután a tészta megkelt, osszuk fel 3 vagy 4 részre, majd formáljunk hosszú hengereket belőlük.

5. Fonjuk össze a hengereket, hogy fonott kalács formájú legyen, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

6. Hagyjuk még egy kicsit kelni, majd kend meg a tetejét tojássárgájával.

7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süsük a kalácsot aranybarnára, ami általában kb. 25-30 perc.

Édes fonott kalács – gyakori kérdések

Hogyan tároljuk az édes fonott kalácsot?

A legjobb, ha levegőtől elzárt tárolóedényben vagy fóliában hűvös helyen tároljuk. Így akár néhány napig frissen marad.

Lehet-e variálni a tölteléket a fonott kalácson?

Igen, a recept rugalmassága lehetővé teszi a töltelék variálását. Kísérletezzünk kedvenc dióval, mazsolával vagy akár kandírozott gyümölcsökkel is a fonott kalácsban.

Mennyi idő alatt készül el az édes fonott kalács?

A kalács elkészítése kb. 2-3 órát vesz igénybe, mely magában foglalja a dagasztástól a kelesztésig és a sütésig terjedő időt.


Vezi și:

Erik

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Erik

Szólj hozzá!