Puha szilvás gombóc recept

A puha szilvás gombóc egy hagyományos, ízletes és könnyen elkészíthető desszert, melyet gyakran fogyasztanak Magyarországon és más közép-európai országokban. E recept egyedülálló, mivel az édes, lédús szilvák finom tésztába vannak burkolva, majd forrásban lévő vízben főzik ki.

Ez a cikk arról szól, hogyan készíthetsz otthon puha szilvás gombócot a család vagy barátok örömére. A recept lépésről lépésre mutatja be az elkészítés folyamatát, hogy a végeredmény garantáltan tökéletes legyen.

Hogyan készítsünk puha szilvás gombócot?

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a puha szilvás gombóc elkészítésének lépéseit:

Hozzávalók:

Az elkészítéshez szükséges hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • Pici só
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg cukor
  • 20 szem szilva
  • Fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A puha szilvás gombóc elkészítése a következő lépésekből áll:

  1. Főzzük meg a burgonyát bő vízben, majd pucoljuk meg és törjük össze pépesre.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és gyúrjunk egynemű tésztát.
  3. Vágjuk el a megmosott és kimagozott szilvákat, majd meghempergetjük őket a cukorral és a fahéjjal.
  4. Formáljunk a tésztából gombócokat, és tekerjük bele mindegyiket egy-egy szilvával.
  5. Forraljunk fel bő vizet egy nagy lábosban, majd tegyük bele a gombócokat, és főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére.
  6. Amikor feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk főni 3-4 percig, majd szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel.
  7. Végül meghempergetjük a zsemlemorzsában megolvadt vajban.

Ízlés szerint tálalható porcukorral, esetleg vaníliás öntettel vagy tejföllel.

Gyakran ismételt kérdések (gyik)

Hogyan lehet elkerülni, hogy a gombócok szétfőjenek a vízben?

A gombócok szétfőésének elkerülése érdekében fontos, hogy a víz forrása ne legyen túl erős. Lassan, óvatosan főzzük a gombócokat közepes hőfokon, és ne tegyük túl sok egyszerre a vízbe.

Mit lehet használni a szilva helyett, ha nincs szezonja?

Ha nincs elérhető szilva, más gyümölcsöket is használhatunk, például meggyet vagy barackot. Fontos, hogy az adott gyümölcs ne legyen túl nedves, hogy ne engedjen sok levet a tésztába.

Lehet előre elkészíteni a puha szilvás gombócot?

Igen, előre elkészíthető, majd fagyasztóba tehető. A fagyasztás előtt a kész gombócokat szárazra töröljük, majd zacskóba vagy dobozba téve lefagyaszthatjuk. Főzés előtt nem kell felengedni, közvetlenül forró vízbe lehet tenni őket.


Vezi și:

Erik

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Erik

Szólj hozzá!