Az édes emlékek gyakran kötődnek az otthoni konyhához, és nincs is annál különlegesebb, mint a nagymama lekváros gombóca. Ez a hagyományos recept nemcsak finom ízével, hanem az elkészítés során átadott szeretettel is emlékezetes marad. Most megosztjuk veletek a nagymama titkos receptjét, hogy ti is átélhessétek ezt az ízorgia élményt.
A hozzávalók
Az elkészítéshez szükséges alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetőek:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- Lekvár ízlés szerint (pl. szilva, meggy)
- Zsemlemorzsa
- Vaj
A burgonya elkészítése
A burgonyát megpucoljuk, megfőzzük, majd áttörjük vagy lereszeljük egy tálba. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, és a csipet sót. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy homogén masszát kapjunk.
A gombócok formázása
A masszából gombócokat formázunk, és mindegyik közepébe kis mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe helyezzük el a lekvárt, majd úgy formázzuk a gombócokat, hogy a lekvár a közepükben maradjon rejtve.
Főzés és tálalás
A gombócokat forrásban lévő sós vízben főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ezután kiszedjük őket, és zsemlemorzsába forgatjuk. Végül vajon megpirítjuk őket.
Élvezd a lekváros gombócokat!
Az elkészült gombócokat tálalhatjuk porcukorral vagy akár vaníliás öntettel is. Az ízek harmóniája garantáltan visszarepít a gyermekkor édes emlékei közé.
Tipp: kísérletezz!
Ne félj variálni a lekvárokat vagy akár a tálalási módokat. Próbáld ki más gyümölcsökkel vagy öntetekkel is!
Gyakran ismételt kérdések (gyik)
Hogyan lehet elkerülni, hogy a gombócok szétfőjenek?
A legfontosabb, hogy forrásban lévő, de nem túl heves vízben főzd a gombócokat, és óvatosan tedd bele őket, hogy ne essenek össze.
Milyen lekvárt ajánlasz a recepthez?
Bármilyen lekvár használható, de a klasszikusok közül a szilva és a meggy kiváló választás.
Lehet-e előre elkészíteni a tésztát?
Igen, a tésztát előző nap is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod. Így gyorsabban elkészülhet a finom fogás.
Vezi și: