Az igazi magyar konyha egyik kiemelkedő édessége a túrógombóc. A könnyed tészta és a lágy túró tökéletes harmóniája igazi ízorgia. Mutatunk egy fantasztikus receptet, amelyben 25 dkg túrót használunk fel.
A túrógombóc receptje
Az elkészítéshez szükséged lesz:
- 25 dkg túró
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- Egy csipet só
- Cukor ízlés szerint
- Zsemlemorzsa
- Vaj
A túrót egy tálba téve összekeverjük a liszttel, a tojással, a sóval és a cukorral. A masszából gombócokat formázunk, majd enyhén sós vízben kifőzzük őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig hagyjuk benne őket, majd kivesszük és lecsepegtetjük.
Az isteni cukros zsemlemorzsa
Az igazi titok az isteni cukros zsemlemorzsa. Egy serpenyőben olvasztott vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább pirítjuk, amíg karamellizálódik.
A kész túrógombócokat megforgatjuk ebben a csodás zsemlemorzsában, így kapnak egy karamellás, ropogós külsőt, ami tökéletesen kiegészíti a lágy túrót.
Tálalás
Az elkészült túrógombócokat tálalhatjuk porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal vagy friss gyümölccsel körítve. Mindenki ízlése szerint variálhatja a tálalást.
Hogyan lehet még feldobni a túrógombócokat?
Próbálj meg kísérletezni az ízekkel! Adj hozzá reszelt citromhéjat vagy vaníliát a túróhoz, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj.
Mennyi ideig lehet tárolni a túrógombócokat?
A legjobb, ha frissen fogyasztod, de hűtőben tárolva akár 2-3 napig is eltarthatnak.
Mit lehet tenni a maradék túrógombócokkal?
Ha marad, sütőben megsütheted őket vajon megpirítva, és így is finomak lesznek!
Vezi și: