A banános pávaszem süti egy ízletes desszert, melynek elkészítése egyszerű, mégis lenyűgöző megjelenést és fantasztikus ízt kölcsönöz az asztalnak. A friss banán és a kakaó összjátéka egy igazi csemege, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon.
Hozzávalók
A süti elkészítéséhez szükséged lesz:
- 2 érett banán
- 1 csomag kakaós piskóta por
- 4 tojás
- 100 ml tej
- 100 g olvasztott vaj vagy olaj
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Vaj vagy olaj a formázáshoz
Elkészítés
1. Először melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts elő egy kerek sütőformát, vajazz vagy olajozz be alaposan.
2. Egy tálban pépesítsd össze a banánokat és adj hozzá a porcukrot, tojásokat, tejet, olvasztott vajat vagy olajat, valamint a vaníliakivonatot. Keverd össze alaposan.
3. Lassan add hozzá a kakaós piskótaporral, és keverd, amíg egy homogén masszát nem kapsz.
4. Öntsd az elkészült masszát a formába és helyezd a sütőbe kb. 30-35 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a süti teteje.
5. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.
Tálalás és variációk
A banános pávaszem süti önmagában is fantasztikus, de még különlegesebbé teheted tejszínhabbal vagy friss gyümölcsökkel tálalva. Próbálj meg kísérletezni az ízekkel, esetleg egy kis karamellöntettel vagy dióval megszórva!
Miért különleges ez a süti?
A banános pávaszem süti nemcsak finom, de látványos desszert is. A banán és a kakaó íze kiválóan harmonizál, és a tetején lévő mintázat lenyűgöző látványt nyújt az asztalon.
Mennyire egyszerű elkészíteni?
Bár elsőre összetettnek tűnhet, a recept lépései egyszerűek és könnyen követhetőek. Nincs szükség különleges szakácstudományra, így akár kezdőként is bátran nekikezdheted a banános pávaszem süti elkészítésének.
Gyik (gyakran ismételt kérdések)
Lehet-e gluténmentes változatot készíteni?
Igen, a recept könnyen adaptálható gluténmentes változatra is, ha kakaós piskóta por helyett gluténmentes lisztet használsz.
Milyen más gyümölcsöket lehet használni ebben a süteményben?
Bár a receptban banán van, kísérletezhetsz más gyümölcsökkel is, mint például almával vagy körtével, hogy új ízvilágot teremts a süteményben.
Hogyan lehet tárolni a megmaradt sütit?
A süteményt légmentesen zárható dobozban vagy fóliával lefedve hűtőszekrényben tárolhatod akár 3-4 napig.
Vezi și: